OrPo otti väkisin kolmannen ja taas viisieräisen finaalin 3-2

OrPo otti väkisin 3. finaalin 3-2 (25-20,25-18,22-25,16-25,18-16) ja kavensi finaalisarjan 2-1:een.

Tahti vain kiihtyy.  Kolmas välierä oli huima ja raastava viidennen erän jatkopalloineen. Siinä oli ensin LP Viestillä jo kaksi ottelupalloa, ensin 13-14, josta OrPo tasoitti 14-14. Viesti sai toisen ottelupallon 14-15, josta Agnes Pallag iski ensin torjunnan käsistä tasoihin 15-15 ja syötti ässän 16-15 ja vei OrPon ottelupallotilanteeseen. Viesti tasoitti vielä 16-16.  Eliza Hynes tykitti torjunnan käsistä leveäksi ja OrPon uudelleen ottelupalloon 17-16, Eveliina Smolander asettui syöttämään, tuima katse, matala syöttö, tarkasti sivurajaan, ässä! 

Roosa Koskelo, LP Viestin libero kertoi, että kaksi ensimmäistä erää joukkue oli tosi pihalla.  Sitten tuli hyvä nousu, mutta harmittaa niukka tappio.

Eveliina Smolander, ottelupallon kylmäverisesti ässänä kenttään syöttänyt OrPon keskitorjuja huokaisi syvään ja totesi, että pari ekaa erää oli OrPolta hyviä, kolmas olisi pitänyt viedä ja siksi neljäs meni pystyyn.

Tiedettiin, että 3-2 pelit ovat kääntyneet tähän asti Viestille, mutta kovalla väännöllä saatiin voitto.

LP Viestin päävalmentaja Kari Raatikaisnen:  Oltiin aika jalattomia, kädettömiä ja päättömiäkin kaksi ensimmäistä erää.  Sitten löydettiin rytmi ja järjestys.  Tämän voiton elkeet ovat olleet 8-9 kuukautta ilmassa.  Anni Mäkinen käänsi ottelupallon OrPolle.  Kolme ässää viidenteen oli liikaa.  Marginaalit ovat pieniä näissä peleissä, puhutaan senteistä.

Neljässä päivässä 15 erää, loukkaantumisriski on valtava.

OrPon päävalmentaja Laszlo Hollosy:  Oli hyvä ottelu, olen erittäin onnellinen.  Toivottavasti myös yleisö nautti.

Meillä oli hyvä syöttö, vastaanottomme oli paremmassa kuosissa.  Erittäin tyytyväinen olen siitä, että hyökkäysvirheitä tuli vähän.  Otettiin tärkeä askel.  Nyt katsomme seuraaviin peleihin.

OrPon pelaajat onnistuivat kaikki.  Se oli asia, josta on puhuttu.  LP Viestiä vastaan pitää pelata vähintäänkin oman tekemisen korkeimmalla osa-alueella.  Nyt OrPo näytti, että se pystyy taistelemaan ja myös voittamaan LP Viestin tasoisen joukkueen. 

Näitä pelejä pelataan molemmilla puolilla verkkoa suurella sydämellä, kovalla tahdolla ja korkealla taitotasolla.  Normaali erä katkeaa 25 pisteeseen, jos vastustajalla on vähintään kaksi pistettä vähemmän.  Jatkopalloille mennään, jos ero on vain piste.  Lentopallossa tällä tasolla kukaan ei voita kolmea erää 25-0, joten omaankin kenttään lätisee välillä palloa tai ne eivät pysy liki 40 m2 ruudussa.  On hyväksyttävä, että vastustajallekin tulee pisteitä, sehän pelistä tekee myös jännittävän, vaikka kukaan valmentaja ei sitä työnsä puolesta haluaisikaan.  Tämän iltainen oli urheilua parhaimmillaan niin urheilijoille kuin yleisöllekin.

Ottelu oli päätös LP Viestin voittoputkelle OrPoa vastaan, ottelu oli myös valitettavasti URHOtv:n viimeinen tv-lähetys tältä erää.  Tässä yhteydessä lienee paikallaan anta Toni Flinkille ja kaikille hänen taustajoukoilleen avaruuden kokoinen kiitos tähänastisesta.  Tässäkin jäämme seuraamaan, mitä tuleman pitää.

Tämän ottelusarjan merkitys on näkynyt monella tavalla.  Eilisen viisieräisen voiton tärkeys näkyi LP Viestin tuuletuksessa.  Viesti ei ole tuulettanut otteluvoittojaan hetkeen aikaan näin raivokkaasti.  Se on näkyvä merkki siitä, että voitto eilisessä pelissä ei ollut mikään itsestään selvyys, vaan se tuli monen tekijän summana, täpärästi.  Tämän iltainen voitto oli taas osoitus OrPon määrätietoisuudesta ja tavoitteellisuudesta.  Moni saattoi epäillä, että kuinka OrPo toipuu vuorokaudessa todella täpärästä viisieräisen pelin tappiosta niinkin kovan taistelun jälkeen.  Tässä oli siihen kysymykseen vastaus.

Tähänastisen ottelusarjan ehdoton kuningatar on ollut LP Viestin Dubravka Rakic, tänäkin iltana 32/+24, nytkit 46 passia Viestin 159 hyökkäyksestä 63% tappotehoilla.  Upea kärkisuoritus jo kolmanteen peliin neljän päivän sisällä.  LP Viesti ei ole joutunut de Carnen jälkeen turvautumaan yhteen syömähampaaseen kuin vasta näissä peleissä.  OrPo on tullut laajemmalla rintamalla.  Tänään yhdeksi onnistujista kohosi Anni Mäkinen, joka sai päivällä hieman lepoaikaa loppuviikon peli- ja työrasituksesta.  Anni pelasi hienon ottelun 17/+15, 4 ässää ja yksi torjunta.  Anni tasoitti LP Viestin ottelupallon 14-15 suorastaan mestarillisesti.  URHOtv:n kommentaattorit ja Viestin päävalmentaja antoivat asiasta hienot lausunnot.  Agnes Pallagin hihapassi, hieno ja tarkka sekin, vastakkaisesta kulmasta nousi aivan kattoa hipoen.  On teknisesti äärimmäisen vaikea ajoittaa hyppy ja kohdistaa isku vastustajan kenttään, kun tietää, että verkon toiselle puolelle nousee 2-3 pelaajan ulottuva torjunta.  Pallo putoaa lähes pystysuoraan alas, katon kirkkaat valaisimet vaikeuttavat pallon lentoradan nopeaa hahmottamista…mutta Anni vain teki sen, iski pallon pisteeksi.

Tässä ottelussa oli todella paljon hyvää, kaikkien suorituksissa.  Saana Koljonen puolusti taas aivan uskomattomia palloja, Eveliina Koljonen polvitukineen syötti ratkaisevissa paikoissa hyvin ja kylmäverisesti, Eeva Puukka 12/+11, lähes virheetön viisi erää, esimerkillinen kipparin suoritus, ottelun parhaana pelaajana OrPosta palkittu Agnes Pallag, 25/+13, todellinen työmuurahainen, Eliza Hynes, 15/+5, australialainen pommikone, Annina Antikainen, kasvanut huimaksi pelinrakentajaksi, Heidi Hietala, takakentän puhtaanapitolaitos, Nette Tuominen, lentopallokentän Apupapu ja eritoten tämän ottelun niskalaukauksen ampuja, Eveliina Smolander, lataa hyytävän täydellisen ässän juuri silloin, kun sitä kaikkein eniten toivotaan.  Tästä on hyvä joukkue tehty.

Itse ottelutapahtuma, kaksipäiväinen, vaatii myös muutakin kuin pelaamista.  Saliin levitettiin matot ja ne kerättiin lauantaina iltamyöhällä pois.  Kiitos kaikille käsipareille.  Ottelutapahtumassa tarvitaan järjestysmiehiä, nyt eritoten ;), lipunmyyjiä, kahvion pyörittäjiä, pallotyttöjä, kirjureita jne.  Kaikille suurkiitos tästäkin viikonvaihteesta, hallin omaa henkilökuntaa unohtamatta.  Joka paikkakunnalla, missä vastaavia tapahtumia järjestetään taustalla on suuri määrä työtä ja sen tekijöitä.  Tuomarit, vaikka ovatkin välillä kovankin arvostelun kohteena, heistä kukaan ei tee niitä tehtäviä ammatikseen, ansaitsevat tässä samalla kiitokset omasta kokonaispanoksestaan.  Pelit ratkeavat aina pelaamalla.
Kolme finaaliottelua on pelattu, jokainen on ollut viisieräinen.  Luojan kiitos, että kukaan ei ole loukkaantunut, vaikka rasitus on kova ja varmasti väsymistäkin on ollut.  Tulevana perjantaina ja lauantaina jatketaan Salossa.
Mukaan kannattaa lähteä ja mukaan pääsee.  LP Viesti johtaa ottelusarjaa 2-1, Suomen mestaruuteen tarvitaan neljä voittoa. Ottelusarja on vielä aivan kesken.  Tästä vielä lähemmin tulevan viikon aikana.